top of page

Ταξιδεύοντας για επαγγελματική εμπειρία...

"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις."

(Ιθάκη, Κ.Π.Καβάφης)

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Πάντα θαύμαζα τα άτομα που με ένα σακίδιο στην πλάτη κι ένα χάρτη στο χέρι εξερευνούσαν τον κόσμο, επισκέπτονταν πρωτόγνωρα μέρη και αποκτούσαν μαγικές και αξέχαστες εμπειρίες... Η αλήθεια είναι ότι τα ταξίδια αποτελούν μια φοβερή ευκαιρία για να γεμίσει κανείς τις μπαταρίες του, να γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς, να αφήσει ελεύθερες τις αισθήσεις του και να περιεργαστεί την καθημερινότητα ανθρώπων τόσο ίδιων και συνάμα τόσο διαφορετικών...


Ωστόσο, τα ταξίδια δεν πρέπει να θεωρούνται μόνο ως μια απόδραση από την καθημερινότητα και μια υπερφόρτωση της κάρτας μνήμης με πλήθος φωτογραφιών, αλλά και μια δυνατότητα δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού, αφού δίνουν τη δυνατότητα για την απόκτηση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων! Στο εξωτερικό, μάλιστα, το χρονικό διάστημα όπου μπορείς να παρακολουθήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα, να μάθεις μια τέχνη, να εργαστείς εθελοντικά για έναν σκοπό, να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση, να αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία ή απλά να ταξιδέψεις για να διευρύνεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες ονομάζεται gap year.

Η φιλοσοφία του gap year δεν είναι κάτι καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική πραγματικότητα, παρ' όλη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Η αντίληψη του "χαλαρού" φοιτητή, ο οποίος περιμένει να ολοκληρώσει τις σπουδές του και κατόπιν να αρχίσει να διερωτάται τι θα κάνει μετά τις σπουδές του καλό θα ήταν να ανατραπεί. Οι φοιτητές αξίζει να δραστηριοποιηθούν από τους πρώτους μήνες και να αρχίσουν να αναρωτιούνται για το μέλλον τους, να αναζητούν εκπαιδευτικά προγράμματα, εντός και εκτός Ελλάδας, να μελετούν την αγορά εργασίας και τις ανάγκες που προκύπτουν και να εξετάζουν το ενδεχόμενο της συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουν και τα προνόμια της φοιτητικής ζωής.

Γι' αυτό και πολλοί φοιτητές, πλέον, αναζητούν, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, προγράμματα εθελοντικής εργασίας προκειμένου να βοηθήσουν, να εκπαιδευτούν και να διευρύνουν το κοινωνικό και επαγγελματικό τους δίκτυο. Μάλιστα, ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που συμμετέχουν στα προγράμματα του Erasmus, σε summer schools ή σε τρίμηνα καλοκαιρινά προγράμματα πρακτικής/εργασιακής εμπειρίας επί πληρωμή, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν χρειάζεται να πάρουν πρώτα το πτυχίο για να αποκτήσουν εφόδια, αλλά πως μπορούν να εκμεταλλευτούν τη φοιτητική τους ιδιότητα, να ανακαλύψουν τομείς που θα τους ενδιέφερε να ειδικευτούν και συγχρόνως να ζήσουν μοναδικές στιγμές!

Οπλιστείτε λοιπόν με όρεξη, θέληση και θάρρος και πραγματοποιήστε ένα όνειρο ζωής.... ένα όνειρο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, θα καλλιεργήσει δεξιότητες και που, ενδεχομένως, μελλοντικά θα αποτελέσει μια βουλίτσα στο βιογραφικό σας σημείωμα και θα σας ανοίξει πόρτες που δεν είχατε ποτέ φανταστεί...

Μαρία Σκουλάκη

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

ΠΜΣ "Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός"

bottom of page