Job is calling… Βήμα 1ο – Αυτογνωσία (μέρος β')
Δεν ξέρω αν χρησιμοποιήσατε κάποια από τις τεχνικές ή περιμένατε να μπει για τα καλά το καλοκαιράκι…. Εμ… σωστά… ποιο καλοκαιράκι; Υπομονή! Μας κάνει ναζάκια! Θα εμφανιστεί πού θα πάει….
Όσο λοιπόν το αναμένουμε, ας δούμε άλλη μία τεχνική, η οποία επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των δυνατών και αδύνατων χαρακτηριστικών μας, στις ευκαιρίες και στα εμπόδια που έχουμε συναντήσει. Η τεχνική ονομάζεται SWOT, προέρχεται από το χώρο του μάρκετινγκ και χρησιμοποιείται συχνά για την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού πλάνου. Στη συγκεκριμένη τεχνική καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια (ναι, ναι με λεπτομέρεια… μην βαριέστε!!!) όσα υποδηλώνει το ακρωνύμιο SWOT, δηλαδή:
Strengths (Δυνάμεις)
Weaknesses (Αδυναμίες)
Opportunities (Ευκαιρίες)
Threats (Απειλές – εμπόδια)
Θα μου πείτε, ίσως, ότι δεν σας απασχολούν καθόλου οι αδυναμίες σας και τα εμπόδια που συναντάτε, ωστόσο, η αυτοβελτίωση δεν μπορεί να επέλθει αν δεν γνωρίζουμε πρώτα τις αδυναμίες μας. Και ποιος ξέρει καλύτερα τον εαυτό μας από εμάς τους ίδιους; Φτιάχνουμε λοιπόν ένα σταυρό… και ξεκινάμε!
Στο τέλος του κειμένου ακολουθεί μία ωραία φόρμα που βρήκα μέσω του αγαπητού κου Google και την οποία θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που δεν θέλετε να φτιάξετε μία δική σας.
Στο πρώτο τεταρτημόριο, λοιπόν, καταγράφετε τις ΔΥΝΑΜΕΙΣ σας:
Ποια είναι τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς σας;
Ποιες δεξιότητες, ικανότητες, εκπαίδευση (πτυχία, σεμινάρια, εξειδικεύσεις), κ.α. έχετε;
Σε τι είστε καλοί;
Για ποια επιτεύγματά σας αισθάνεστε ικανοποίηση;
Ποιες αξίες έχετε;
Προσπαθήστε να είστε αρκετά αντικειμενικοί και να καταγράψετε όσα σας έρχονται στο μυαλό. Αν δυσκολεύεστε να γεμίσετε το χώρο, σκεφτείτε ποια θετικά χαρακτηριστικά βλέπουν σε εσάς οι άνθρωποι από το συγγενικό, φιλικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό σας περιβάλλον; (Η ατάκα της θείας: "Φτου σου, έχεις γίνει δύο μέτρα", δεν πιάνει εδώ....)
Στη συνέχεια περνάμε στο δεύτερο τεταρτημόριο. Στις ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ:
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αδυναμίες σας αναφορικά με την προσωπικότητά σας, την εκπαίδευση, τις δεξιότητές σας;
Ποιες άσχημες συνήθειες έχετε;
Πού πιστεύετε ότι υστερείτε;
Ποια αρνητικά χαρακτηριστικά σας συνήθως εντοπίζουν οι γνωστοί σας;
Εδώ πάλι πρέπει να είστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται. Ούτε να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας ούτε όμως και να αυτομαστιγωθείτε!
Στο τρίτο τεταρτημόριο σημειώνετε τις ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - δυνατότητες που έχετε:
Ποια εκπαιδευτικά σεμινάρια θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν επαγγελματικά και να σας κάνουν ανταγωνιστικούς;
Ποιες είναι οι τάσεις στο χώρο που αναζητείτε εργασία;
Πόσο μπορείτε να αξιοποιήσετε το προσωπικό και επαγγελματικό σας δίκτυο;
Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους του επαγγελματικού σας χώρου;
Ποια στοιχεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην αναζήτηση εργασίας;
Εδώ χρειάζεται να εξετάσετε και όσα έχετε καταγράψει στις ΔΥΝΑΜΕΙΣ και στις ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ σας για να σας δώσουν υλικό ως προς τις κινήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε προκειμένου να ενισχύσετε κάποια θετικά χαρακτηριστικά και να εξαλείψετε ή να βελτιώσετε κάποια αρνητικά δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο καινούριες ευκαιρίες για εσάς.
Τέλος, στο τέταρτο τεταρτημόριο, εστιάζετε στις ΑΠΕΙΛΕΣ – εμπόδια:
Ποια εμπόδια αντιμετωπίζετε στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας;
Ποιες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες διεκδικούν την ίδια θέση με εσάς;
Ποιες αλλαγές υπάρχουν στον επαγγελματικό χώρο που κινείστε;
Ποιες τάσεις της αγοράς απειλούν τη δυνατότητά σας να βρείτε εργασία;
Ποιες από τις αδυναμίες σας μπορεί να θεωρηθεί ως εμπόδιο;
Αφού συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία θα έχετε μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε στην πορεία και τα εφόδια που τυχόν θα χρειαστείτε. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σας δώσει ένα κίνητρο να κινηθείτε σε κάποιον συναφή τομέα του επαγγελματικού σας χώρου, ο οποίος δεν σας είχε περάσει καθόλου από το μυαλό. Το βασικότερο βέβαια από την άσκηση αυτή είναι να δείτε τα δυνατά σας σημεία, να οπλιστείτε με θάρρος και ελπίδα και να συνεχίσετε το δύσκολο αυτό αγώνα. Μέχρι την επόμενη φορά… καλές ανακαλύψεις…!