top of page

Job is calling… Βήμα 2ο – Βιογραφικό Σημείωμα (Μέρος Β΄)


Δεν μπορείτε να πείτε… δεν την καθυστέρησα πολύ τη συνέχεια. Είδατε τι κάνει ο βροχερός καιρός; Δίνει έμπνευση. Ας συνεχίσουμε λοιπόν με όλα αυτά που θα πρέπει να προσέξετε στο βιογραφικό σας.


  • Η φωτογραφία. Αν η θέση ζητάει φωτογραφία ή αν εσείς απλά θέλετε να έχετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας, γεγονός που δεν το επικροτώ, καλό θα ήταν να προσέχετε ως προς την επιλογή της. Και όχι... η φωτογραφία που σας τράβηξε ο φωτογράφος από το Απλά Ελληνικά, από τη συγκεκριμένη γωνία και με το απαιτούμενο «κάψιμο», για την ώρα και την κατανάλωση ποτών, ΔΕΝ – επαναλαμβάνω - ΔΕΝ αποτελεί καλή φωτογραφία για το βιογραφικό. Όσο ωραίοι και να είστε και όσο χαμογελαστοί, δεν μπορείτε να την βάλετε. Ακόμη, δεν βάζουμε κουνημένες φωτογραφίες. Γιατί κίνηση θα έχει και το βιογραφικό σας, ενώ τσαλακώνεται και καταλήγει στον αγαπητό κάδο… των αχρήστων (ηλεκτρονικό ή μη!). Ο μελλοντικός εργοδότης ή HRας θα θέλει να δει μία επαγγελματική φωτογραφία σας. Δεν σας ξέρει από πριν και φυσικά δεν μπορεί να καταλάβει πόσο καταπληκτικός άνθρωπος είστε. Βλέπει, όμως, μια φωτογραφία που, καλώς ή κακώς, εκείνη τη στιγμή σας αντιπροσωπεύει! Οπότε επιλέξτε με σύνεση!!!


  • Όπως είπαμε και στο α΄ μέρος, μία εύκολη λύση για βιογραφικό είναι η χρήση του Europass ή κάποιου άλλου προτύπου που μπορείτε εύκολα να βρείτε στο διαδίκτυο (ας είναι καλά ο κύριος Google). Ωστόσο, οι οδηγίες που υπάρχουν στο πρότυπο, όπως «προσθέστε όποια άλλη πληροφορία θέλετε», ενδιαφέροντα «(προαιρετικά)», «αναφέρετε τη θέση – απασχόληση που είχατε ή συμπληρώστε εδώ το χ ή ψ στοιχείο», πρέπει να διαγράφονται πριν την αποστολή του βιογραφικού σας. Kυρίως όταν το βιογραφικό αναγράφει πλήθος δεξιοτήτων και πιστοποιητικών ως προς τη χρήση Η/Υ! Δεν είναι δυνατόν να αφήνετε τέτοιες λεπτομέρειες να αλλοιώνουν την εικόνα ενός, κατά τα άλλα, άψογου βιογραφικού!

  • Προσοχή στη στοίχιση!! Ναι, επανέρχομαι πάλι σε αυτό. Ειδικά όταν υπάρχουν στήλες. Τα δεδομένα σας πρέπει να είναι οργανωμένα και το ένα κάτω από το άλλο. Δεν παίζουμε εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς;;;! Πώς θα πείσετε τον εργοδότη σας ότι είστε άνθρωποι της λεπτομέρειας και της οργάνωσης όταν αυτό δεν φαίνεται σε ένα απλό δισέλιδο;;;;

  • Τέλος, (ναι καλά καταλάβατε, θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος!) δεν κάνουμε λάθη στα λογισμικά ή στους ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών. Ακόμα κι αν έχει περάσει καιρός, ακόμα κι αν είχατε γράψει το βιογραφικό καιρό πριν και θεωρείτε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβεβαιώσετε κάτι, πρέπει πάντα να ελέγχετε τους τίτλους σπουδών. Το SPPSS ή το Thertificat (Deutch) πιθανότατα θα θυμίσει κάτι στον αποδέκτη του βιογραφικού, αλλά, επίσης, θα του εμπνεύσει ανησυχία ως προς το αν μπορεί να σας εμπιστευτεί να γράψετε ένα απλό κείμενο ή προς το πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που ασχοληθήκατε με το άθλημα.

Αυτά για την ώρα... Να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο :) !!!

bottom of page