top of page

Αλλαγή σκέψης...!


Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα «δημιουργικού αδιέξοδου» (writer’s block που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι), κάνουμε δυναμική επιστροφή. Λίγο το καλοκαιράκι, λίγο η θερμοπληξία που σε κάνει να βλέπεις ροζ ελέφαντες, λίγο τα capital control και το δημοψήφισμα, όλα αυτά συνέβαλαν στο σημερινό κείμενο.

Το σίγουρο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορούμε να το ονομάσουμε πληκτικό… τουναντίον. Όσοι προσδοκούσαν ένα καλοκαιράκι χαλαρό, με μπάνια, ξεγνοιασιά και ηρεμία…. έχουν εμπνεύσει ξεκαρδιστικά ανέκδοτα (ακόμα και viral tweets) στις παρέες τους!!!! Όλα τα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά δρώμενα που συνέβησαν, είπαν να μας πονοκεφαλιάσουν τη μοναδική περίοδο που προσπαθούμε απεγνωσμένα, σε ό,τι φάση και αν βρισκόμαστε, να χαλαρώσουμε, να ανακτήσουμε δυνάμεις και να αναδιοργανωθούμε. Το χειρότερο φυσικά, ως προς όλες αυτές τις απατηλές προσδοκίες, είναι οι αναγκαστικές άδειες που δόθηκαν σε πολλούς, οι αλλαγές συμβάσεων από πλήρης σε μερικής εργασίας, και φυσικά η αύξηση των απολύσεων πλήθους εργαζομένων.

Ωστόσο, όσο εξοργιστικά κι αν είναι όλα αυτά, η κατάσταση, για την ώρα τουλάχιστον, θα παραμείνει, πάνω κάτω, η ίδια. Οπότε τι κάνουμε; Θυμώνουμε και βρίζουμε τους πάντες και τα πάντα; Καθόμαστε σε μια γωνιά και κλαίμε τη μοίρα μας; Ξοδεύουμε σαν να μην υπάρχει αύριο χωρίς να μην μας απασχολεί τίποτα (εεεεππππ…. Συγκρατηθείτε!!!!); Νομίζω ότι την απάντηση την ξέρουμε όλοι μας, όσο κι αν μερικές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια. Όχι! Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά! Γιατί στο τέλος της ημέρας είμαστε εμείς και ο εαυτός μας και κάνουμε τον απολογισμό μας για τις κινήσεις που κάναμε και για το πόσο παλέψαμε για την εκπλήρωση των στόχων μας.

Πολλοί, βέβαια, από εσάς που δεν έχετε σταματήσει να παλεύετε θα μου πείτε «άσε μας κουκλίτσα μου!!! Πόσο να παλέψουμε πια;» Και έχετε δίκιο… υπάρχουν και όρια και αντοχές που πολύ πιθανόν να έχουν εξασθενίσει. Αλλά και η παραίτηση από τον στόχο δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε οι απαισιόδοξες σκέψεις του τύπου «Αφού έχασα και αυτή τη δουλειά, δεν θα βρω πουθενά», «Στέλνω συνέχεια βιογραφικά χωρίς αποτέλεσμα, οπότε σταματάω να στέλνω», «Αποτυγχάνω πάντα στις συνεντεύξεις, δεν θα με προσλάβουν ποτέ»! (Σε προηγούμενο άρθρο είχε αναφερθεί το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενηςπροφητείας, όπου, ουσιαστικά, εμείς οι ίδιοι ενεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβεβαιώνουμε τις χειρότερες σκέψεις μας!!!).

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να μας γίνει συνήθεια είναι η αλλαγή της στάσης μας σε μία πιο αισιόδοξη και θετική. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Ο κάθε άνθρωπος συνήθως έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να το καταφέρει αυτό, αλλά πάντοτε υπάρχει χώρος για βελτίωση. Μερικές πολύ καλές ασκησούλες που μπορούμε να κάνουμε, αρκεί να τις επαναλαμβάνουμε συχνά για να αυτοματοποιηθούν, είναι οι εξής:

Αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων

Όσο αστείο ή περίεργο κι αν φανεί σε μερικούς, βοηθάει πολύ στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων η καταγραφή τους και η εύρεση μιας καινούριας θετικής σκέψης. Μπορείτε λοιπόν να καταγράψετε σε ένα πινακάκι τα συναισθήματα που αισθάνεστε, την αρνητική σκέψη που επιβεβαιώνει το συναίσθημα αυτό και δίπλα να σκεφτείτε μια θετική σκέψη κατάλληλη για εσάς. Στη συνέχεια, να καταγράψετε ένα σχέδιο με τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να ενισχύσετε τη σκέψη και να μειώσετε το αρνητικό συναίσθημα. Για παράδειγμα:

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ο καθένας σας έχει το δικό του στυλ και είμαι σίγουρη ότι θα σκεφτείτε πολύ καλύτερες! Απλά, όποτε σας πιάνει απογοήτευση, να σκέφτεστε τη θετική σκέψη και να αντλείτε δύναμη!! Ακόμη, να χρησιμοποιείτε το σχέδιο ενεργειών ως μπούσουλα για τα επόμενα βήματά σας με συνέπεια και αποφασιστικότητα!!

Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός της κατάστασης

Άλλη μία άσκηση, λίγο παρόμοια με την προηγούμενη είναι η καταγραφή της κατάστασης, η αξιολόγηση των σκέψεων, συναισθημάτων και ενεργειών και ο επαναπροσδιορισμός τους. Πάλι σε μία κόλλα χαρτί (κι όμως το γράψιμο είναι αγχολυτικό!!!) φτιάχνουμε έναν πίνακα και τον συμπληρώνουμε:

Αυτές οι δύο τεχνικές και με όποιες άλλες παραλλαγές θεωρείτε εσείς κατάλληλες, είναι ένα πολύ βοηθητικός τρόπος για να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας, να σκεφτούμε περισσότερο θετικά και αισιόδοξα και να επαναπροσδιορίσουμε τις κινήσεις μας. Μπορείτε να «κλέψετε» και μερικές ιδέες από δημιουργίες ατόμων που τα έχουν εφαρμόσει, όπως θα δείτε στο παρακάτω σχήμα!

Παίξτε με χρώματα, φωτογραφίες, χαρτόνια… κάντε αυτό που θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας κινητοποιήσει!

Να έχετε ένα όμορφο υπόλοιπο του καλοκαιριού και ραντεβού πάλι από Σεπτέμβρη!


bottom of page