top of page

Συνέντευξη για Mεταπτυχιακό; Προετοιμάσου σωστά!


Βρήκες τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των ονείρων σου, συγκέντρωσες τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κατέθεσες την αίτηση. Τώρα είσαι σε αναμονή για τα αποτελέσματα! Σωστά; Όχι, ακριβώς...

Σε πολλά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ειδικότερα σε όσα έχουν χαμηλά δίδακτρα και έντονο ανταγωνισμό, υπάρχει και το στάδιο της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ. Αμέτρητες περιπτώσεις υποψηφίων μας έχουν καλέσει για να μας ενημερώσουν για τη συνέντευξη... και πάντα μα πάντα δεν θα ακούσουμε ποτέ «καλημέρα!», «καλησπέρα!», «τι κάνεις;».... τίποτα... τέσσερεις μονάχα λέξεις... τσιριχτές (ΠΑΝΤΑ): «Με κάλεσαν σε συνέντευξη!!!». Ενθουσιασμός θα σκεφτείτε... πανικός θα σας πω εγώ.

Η συνέντευξη τις περισσότερες φορές ακούγεται απειλητική στα αυτιά των υποψηφίων. Αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί και στα αγγλικά, ο πανικός κορυφώνεται. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι λογικό ο υποψήφιος/α να αγχωθεί γιατί η συνέντευξη θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο κριτήριο επιλογής. Είναι το στάδιο που θα πρέπει να αποδείξουμε όλα αυτά που έχουμε γράψει στο Βιογραφικό Σημείωμα και στην Αυτοπεριγραφική Έκθεση (αγγλιστί Personal Statement ή Motivation Letter), το στάδιο που θα μας λατρέψουν και θα μας θέλουν ως φοιτητές στο Πανεπιστήμιο ή θα μας ευχαριστήσουν θερμά για τη συμμετοχή μας και ... θα επιλέξουν κάποιον άλλο/η υποψήφιο/α.

Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε για να βγείτε νικητές και να σας λατρέψουν;

Για τη σωστή προετοιμασία θα πρέπει να ξανακάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο του Προγράμματος και του Πανεπιστημίου, να μάθετε τέλεια το Βιογραφικό σας Σημείωμα και την Αυτοπεριγραφική Έκθεση. Το «θα τα δω δύο ώρες πριν από τη συνέντευξη» δεν περνάει εδώ γιατί ούτε εσείς θα περάσετε στο Πρόγραμμα των ονείρων σας. Επιβάλλεται να γνωρίζετε άριστα όσα έχετε γράψει γιατί θα ερωτηθείτε για αυτά... και, σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να τα περιγράψετε στα αγγλικά.

Επομένως, θα πρέπει να βελτιώσετε τα αγγλικά σας. Πολλοί υποψήφιοι που κάνουν αιτήσεις και έχουν καλή βαθμολογία στο IELTS/TOEFL/Cambridge-Michigan, στον προφορικό λόγο κάνουν τρομερά λάθη, με αποκορύφωμα να τους ακούς είτε να λένε τη λέξη που θέλουν στα ελληνικά με αγγλική προφορά είτε να κολλάνε και να χάνουν τη μιλιά τους γιατί δεν τους έρχεται η σωστή λέξη. Δεν θα μιλήσω για τις περιπτώσεις που αναρωτιούνται δυνατά «μα πως το λένε στα αγγλικά;» που συνήθως συνοδεύεται από διάφορα «κοσμητικά» επιφωνήματα, γιατί είναι δικά μας παιδιά και έχουν μια οικειότητα παραπάνω. Οπότε, μεγάλη προσοχή. Αφιερώστε αρκετές μέρες και ώρες για να βελτιώσετε τα αγγλικά σας και θα με θυμηθείτε!

Όσο λοιπόν εξασκείστε στα αγγλικά σας, θα πρέπει να ασχοληθείτε και με τις ερωτήσεις που θα σας κάνουν κατά τη συνέντευξη. Τα είδη των ερωτήσεων είναι πολλά και διαφορετικών ειδών (π.χ. «βιογραφικές», συμπεριφοριστικές, προσωπικότητας, γνώσεων, κ.α.). Από τις απαντήσεις σας η επιτροπή (ναι, συνήθως είναι περισσότερα του ενός άτομα) θα διερευνήσει τις γνώσεις σας, τις στάσεις σας, την ετοιμότητα και ευελιξία σας, την ικανότητα να ενεργείτε υπό πίεση, τα ενδιαφέροντά σας, τους στόχους και τις επιδιώξεις σας, το κατά πόσο ταιριάζετε με το Πανεπιστήμιο και το Πρόγραμμα και γενικότερα το αν αξίζει να επενδύσουν πάνω σας ή όχι. Για αυτό και πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να έχετε δουλέψει το περιεχόμενο, τον τρόπο και την ταχύτητα των απαντήσεών σας. Ακόμη, θα πρέπει να προετοιμάσετε τις δικές σας ερωτήσεις, με τις οποίες θα αναδείξετε όχι μόνο την προσωπικότητά σας, αλλά και το πηγαίο ενδιαφέρον σας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να συμμετάσχετε σε mock interviews (προσομοιώσεις συνεντεύξεων) προκειμένου να αποκτήσετε εμπειρία και να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας.

Καλό θα είναι, επίσης, να έχετε κατά νου και την κουλτούρα της κάθε χώρας. Μπορεί να βρεθείτε σε συνέντευξη όπου οι παγωμένες αντιδράσεις των συνεντευκτών να σας αποθαρρύνουν και να σας απογοητεύσουν, αλλά αδίκως. Κάποιοι ξένοι συνεντευκτές, αν και έχουν όλη την καλή διάθεση να σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα, φημίζονται για τις ουδέτερες αντιδράσεις τους και καταλήγουν να απογοητεύουν υποψηφίους που τα έχουν πάει εξαιρετικά στη συνέντευξη.

Ακόμη, προετοιμαστείτε για το διαφορετικό πλαίσιο της συνέντευξης. Οι συνεντεύξεις μέσω skype (για όσους έχουν αιτηθεί σε ξένα πανεπιστήμια) θέλουν προσοχή και καλό έλεγχο των οπτικοακουστικών μέσων και της διαδικτυακής σύνδεσης για να μην βρεθείτε σε καταστάσεις που ενδέχεται να εντείνουν μια ήδη αγχωτική κατάσταση.

Τέλος, να μην ξεχνάτε να έχετε θετική διάθεση και αυτοπεποίθηση. Έχετε ήδη περάσει έναν κυκεώνα με αιτήσεις και δικαιολογητικά! Η συνέντευξη είναι απλά μια μικρή στάση πριν το μεγάλο σας ταξίδι!

bottom of page