Υποτροφίες από Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - ΙΤΕ: Πρόγραμμα ARCHERS
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ανακοινώνει την έναρξη του έργου “Advancing Young Researchers’ Human Capital in Cutting Edge Technologies in the Preservation of Cultural Heritage and the Tackling of Societal Challenges – ARCHERS”, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η διάρκεια του έργου ARCHERS είναι τρία έτη. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής κ. Σπύρος Χ. Αναστασιάδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων Επιστημόνων μέσω της ανάπτυξης των ερευνητικών τους δυνατοτήτων. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην δημιουργία νέων ευκαιριών για ερευνητική εξέλιξη των νέων επιστημόνων με στόχο τη μείωση ή ακόμα και την αντιστροφή της λεγόμενης διαρροής εγκεφάλων (braindrain). Πιο συγκεκριμένα, η υλοποίηση του έργου ARCHERS έχει ως σκοπό την υποστήριξη νέων πτυχιούχων-υποψηφίων διδακτόρων όπως και μεταδιδακτόρων που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους σε διεπιστημονικούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς αιχμής στους οποίους τα Ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας υπερέχουν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς ενδιαφέροντος του παρόντος έργου είναι η μελέτη και συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και η αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της υγείας, τομείς αιχμής εντός των υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικών ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΙΤΕ.
Νέοι μεταδιδακτορικοί ερευνητές (72 ανθρωπο-έτη) και νέοι υποψήφιοι διδάκτορες (72 ανθρωπο-έτη) θα γίνουν αποδέκτες Υποτροφιών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – ΙΤΕ κατόπιν ανοικτών προσκλήσεων σε διεθνείς ιστοτόπους στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία. Με τη λήξη του έργου, θα πραγματοποιηθεί διεθνές Συνέδριο με στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί μέσω του προγράμματος.