top of page

Covid-19 Καραντίνα! Και τώρα τι;

Η πανδημία του Κορωνοϊού Covid-19 έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και παγκοσμίως.

Σχολεία, παιδικές χαρές, κέντρα διασκέδασης και εστίασης, κομμωτήρια κλειστά, εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον αποκλειστικά online υπηρεσίες και πολλοί γονείς παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού από τις εργασίες τους για να μείνουν σπίτι με τα παιδιά.


Η βασική οδηγία από τους επίσημους φορείς είναι "Μένουμε Σπίτι". Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις πλέον απαραίτητες και προσέχουμε να μην γίνουμε, άθελά μας, οι φορείς που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες (και προσέχουμε ακόμα περισσότερο εφόσον εμείς οι ίδιοι ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες).

Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε: «Εκείνος που για λίγο αποσύρθηκε, έσωσε όλους τους υπόλοιπους.» Οπότε προσέχουμε, τηρούμε τις επίσημες οδηγίες και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας!


Αφού λοιπόν πρέπει να μείνουμε σπίτι, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;


Πρώτα από όλα, όσοι μένουμε με τις οικογένειές μας, έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί τους μακριά από την τρέλα της καθημερινότητας. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι, όπως εγώ, σε ένα μεγάλο βαθμό συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας, συνδυάζοντας εργασία και διασκέδαση από το σπίτι. Τώρα, όσοι από εσάς συνεχίζετε να πηγαίνετε στις δουλειές σας, είτε γιατί δεν έχετε άλλη δυνατότητα είτε γιατί ανήκετε στις ομάδες που παρέχουν σημαντικό έργο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού (π.χ. γιατροί, νοσηλευτές) ή στη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών απαραίτητων για εμάς που μένουμε σπίτι (π.χ. φαρμακοποιοί, υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ, φρουταγορές, φούρνους), σας ευχόμαστε καλό κουράγιο και σας ευχαριστούμε γιατί χάρη στον δικό σας αγώνα και την αυτοθυσία, όλοι οι υπόλοιποι έχουμε υλικά πρώτης ανάγκης που κάνουν την "καραντίνα" μας περισσότερο ανεκτή.


Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι; Έχω συγκεντρώσει μερικές προτάσεις για διάφορες ομάδες, οπότε enjoy! (Νο1 όμως....περνάμε δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά μας!!!)


ΑΝΕΡΓΟΙ


Η αλήθεια είναι ότι η τωρινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για εσάς αυτό το διάστημα, καθώς υπάρχει και το επιπρόσθετο άγχος για τον κορωνοϊό στα ήδη υπάρχοντα προβλήματά σας. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε, αν και πιστεύω ότι πολλοί από εσάς το είχατε ξεκινήσει πολύ πριν τον κορωνοϊό, είναι να επενδύσατε στον εαυτό σας και την προβολή σας. Μερικές ιδέες:

  • Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργία ή ανανέωση του βιογραφικού σας σημειώματος.

  • Προετοιμαστείτε για μια μελλοντική συνέντευξη συγκεντρώνοντας πιθανές ερωτήσεις και προετοιμάζοντας τις δικές σας απαντήσεις (bonus: χρησιμοποιείστε καθρέφτη για να βλέπετε τη στάση του σώματός σας, καθώς και κάποιο μέλος της οικογένειά σας για δημιουργική ανατροφοδότηση).

  • Φτιάξτε ή ενημερώστε στο προφίλ σας στο LinkedIn.

  • Συνεχίστε την αναζήτηση εργασίας (υπάρχουν ακόμα θέσεις που τρέχουν ή καινούριες θέσεις λόγω της κατάστασης).

  • Αποκτήστε ή βελτιώστε δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον κλάδο σας. Πολλές online πλατφόρμες παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα δωρεάν ή με κάποιο ποσό, π.χ. στο coursera μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πλήθος προγράμματα δωρεάν επιλέγοντας να τα κάνετε audit. Επίσης, υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο youtube που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε για να μάθετε κάποια προγράμματα (π.χ. excel, office, PowerPoint, photoshop, autocad, bim, βασική ορολογία κάποιας ξένης γλώσσας). TIP: https://www.eduguide.gr/arthra/45-istoselides-me-dwrean-ma8hmata/

  • Αν ανήκετε σε επαγγέλματα που χρειάζονται portfolio ή δείγμα δουλειάς, αφιερώστε χρόνο στη δημιουργία επαγγελματικού και αντιπροσωπευτικού υλικού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλατφόρμες, όπως Behance, Coroflot, Crevado, Dribbble, Carbonmade.

  • Αν θέλετε να προβάλετε τη δουλειά σας με σκοπό να ξεκινήσετε δική σας επιχείρηση ή για να αναδείξετε συγκεκριμένες υπηρεσίες, μπορείτε εύκολα και δωρεάν να φτιάξετε το δικό σας blog σε πλατφόρμε, όπως WordPress, Wix, blogger, Tumblr (Εδώ θα βρείτε ένα κατατοπιστικό άρθρο με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, καθώς και πληροφορίες για άλλες πλατφόρμες).


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


  • Όσοι από εσάς βρίσκεστε στο σπίτι (είτε γιατί δουλεύετε εξ αποστάσεως είτε γιατί έχετε πάρει άδεια από τις δουλειές σας), μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας (αφού έχουν κοιμηθεί τα παιδιά ή ενώ τα παιδιά κάνουν κάποια δραστηριότητα) για να βελτιώσετε ή να τις δεξιότητές σας. Οπότε οι πλατφόρμες εκμάθησης κάποιας δεξιότητας ή κάποιου προγράμματος που αναφέρθηκαν παραπάνω, αφορούν και εσάς! Τι καλύτερο να γυρίσετε στη δουλειά σας και να ξέρετε java ή τυφλό σύστημα.

  • Αν δεν είστε πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά σας ή αν θέλετε γενικότερα να είστε προετοιμασμένοι, μπορείτε κι εσείς να ανανεώσετε το βιογραφικό σας σημείωμα.

  • Δημιουργείστε, αν δεν έχετε ήδη, το προφίλ σας στο LinkedIn. Πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν ότι δεν χρειάζεται, αφού ήδη εργάζονται, αλλά κάνουν λάθος. Ακόμα και αυτοί που είναι σούπερ ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, χρειάζεται να δημιουργήσουν ένα καλό επαγγελματικό δίκτυο. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χρειαστείτε μια ειδικότητα για ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ ή για να σας λύσει μια απορία!

  • Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, βασίζονται στο word-of-mouth marketing, μπορούν να αξιοποιήσουν τα social media (instagram, facebook, linkedIn, twitter) και άλλους ιστότοπους για να προβάλλουν την εργασία τους χρησιμοποιώντας tags και προβάλλοντας διαφημίσεις (check out: https://www.impactbnd.com/blog/word-of-mouth-marketing-strategies-infographic).


ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗ


Εσείς αποτελείτε ξεχωριστοί κατηγορία, είτε εργάζεστε είτε όχι. Πολλά χιουμοριστικά σποτάκια και memes αναφέρονται στους γονείς, καθώς έχουν τα παιδιά στο σπίτι, αφού τα πάντα είναι κλειστά. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Έχουμε πολλές ιδέες που τις έχουμε εντοπίσει σε διάφορα sites! Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου εμπειρία, αλλά το μπεμπάκι μου κοντεύει 9 μηνών, οπότε δεν έχω πολλά να μοιραστώ μαζί σας...ακόμη!




ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Εσείς τώρα αποτελείτε μια ιδιαίτερη κατηγορία! Από τη μία χαίρεστε που τα σχολεία είναι κλειστά (χωρίς φυσικά να λείπουν και οι εξαιρέσεις), από την άλλη δεν σας χωράει ο τόπος. Ας δούμε όμως, τι θα μπορούσατε να κάνετε.

  • Επανάληψη της ύλης στα μαθήματά σας ή παρακολούθηση online μαθημάτων. Κάποια στιγμή η κατάσταση θα βελτιωθεί κι εσείς, αναλόγως το χρονικό διάστημα που θα μείνουν τα σχολεία και πανεπιστήμια-κολέγια κλειστά, θα πρέπει να επιστρέψετε στα θρανία ή στα έδρανα. Οπότε, σαφώς, θα κάνετε και άλλες δραστηριότητες, αλλά αφιερώστε χρόνο για επανάληψη, ή συνεχίστε τη μελέτη με τα διάφορα προγράμματα εξ αποστάσεως που εφαρμόζουν σχολικές μονάδες και ιδιωτικοί φορείς.

  • Μαθητές Γ΄ Λυκείου: Εσείς θα πρέπει να εκμεταλευτείτε το διάστημα αυτό για να καλύψετε ύλη ή θεματικές που σας δυσκολεύουν. Δεν μπορώ να το θέσω με άλλα λόγια, επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη. Ο κορωνοϊός φεύγει, οι Πανελλήνιες έρχονται :).

  • Μαθητές Λυκείου: Αφιερώστε χρόνο για επαγγελματικό προσανατολισμό. Διερευνήστε βαθύτερα τα ενδιαφέροντά σας, τις αξίες σας, τις δεξιότητες και τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας. Συγκεντρώστε πληροφορίες για σχολές και επαγγέλματα. Μιλήστε με επαγγελματίες του κλάδου που σας ενδιαφέρει, βρείτε μέντορες ή/και ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τρέξουν το καλοκαίρι.

  • Τελειόφοιτοι Φοιτητές: Όσοι ενδιαφέρεστε για μεταπτυχιακές σπουδές μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το διάστημα για να βρείτε προγράμματα, να δείτε τις απαιτήσεις, να συγκεντρώσετε δικαιολογητικά, να δουλέψετε πάνω στην αυτοπεριγραφική έκθεση (personal statement, motivation letter), να φτιάξετε το βιογραφικό σας, να ενδυναμώσετε τις δεξιότητές σας με online μαθήματα ή να ψάξετε για πρακτική άσκηση.


Αυτές είναι μερικές ιδέες που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε όσο διάστημα θα είστε μέσα στα σπίτια σας. Η σελίδα αυτή θα ανανεώνεται, οπότε αν έχετε να προσθέσετε άλλες πρωτότυπες ιδέες, θα χαρώ πολύ να τις ακούσω. Εύχομαι σε όλους και όλες σας υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία, αισιοδοξία και θετική στάση. Να είστε όλοι υγιείς!


Υ.Γ. Επειδή η περίοδος δημιουργεί σε πολλούς από εμάς έντονα συναισθήματα, προσοχή στην ψυχική μας υγεία. Αν δυσκολευτείτε ή θέλετε να μιλήσετε κάπου, μπορείτε να μιλήσετε με ειδικούς, όπως:


  • Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Κορωνoϊό (και ανοικτές γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) για την αντιμετώπιση του  ψυχολογικού αβοήθητου) Τηλεφωνική γραμμή: Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 2107297957, ώρες 10:00-16:00 - Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 2107289240, ώρες 10:00-16:00 / Γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης: καθημερινά στο  Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ώρες 09:00-19:00 (Γραμμή Βοήθειας 1: Aiginitio1 (Skype account), Γραμμή Βοήθειας 2: Aiginitio2 (Skype account), Γραμμή Βοήθειας 3: Aiginitio3 (Skype account), Γραμμή Βοήθειας 4: Aiginitio4 (Skype account), Γραμμή Βοήθειας 5: Aiginitio5 (Skype account) - καλείτε το skype account και συνδέεστε).

  • Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 21:00

  • Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) 24ωρη γραμμή

  • Γραμμή SOS Αιγινητείου - Τηλεφωνική βοήθεια για ψυχολογικά προβλήματα (210-7222333) Καθημερινά, 15:00 – 23:00

  • Γραμμή στήριξης στο πένθος και στη σοβαρή ασθένεια (Μέριμνα) (Αθήνα: 210 6463622, Καθημερινά,10:00-17:00, Θεσσαλονίκη: 2310 510010, Καθημερινά,10:00-18:00)

  • Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (197 (για κλήσεις εκτός Νομού Αττικής πληκτρολογήστε 210 197) Καθημερινά, όλο το 24ωρο)


Comentários


bottom of page