top of page

Σπουδές στην Ολλανδία...φύγαμε!!!


Study in Netherlands

"Είναι καλά τα Πανεπιστήμια της Ολλανδίας;"

"Τι γίνεται με τα δίδακτρα;"

"Είναι ψηλά στα rankings;"

"Υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα;"

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μου κάνουν όσοι και όσες ενδιαφέρονται να κάνουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία. Όσοι όμως έχουν σπουδάσει στην Ολλανδία, ξέρουν ότι η σωστή φράση για όσους ενδιαφέρονται για σπουδές εκεί είναι...

"Σπουδές στην Ολλανδία;;;; .... φύγαμε!!!".

Η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες που δέχεται ετησίως αμέτρητους Έλληνες σπουδαστές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού Nuffic (Netherlands Organization for International Cooperation in Higher Education) το 2016-2017 περίπου 2.370 Έλληνες (από τους 112.000 διεθνείς φοιτητές) σπούδαζαν στην Ολλανδία.

Γιατί όμως έχει τόση μεγάλη απήχηση;

1. Πρώτα από όλα για την μεγάλη ποικιλία αγγλόφωνων προγραμμάτων. Υπάρχουν πάνω από 2.100 προγράμματα σπουδών για όλα τα γούστα!

2. Τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων κατέχουν υψηλές θέσεις στους πίνακες κατάταξης Πανεπιστημίων παγκοσμίως (μια ματιά στα rankings π.χ. του QS, του World University Rankings ή του Center for World University Rankings θα σας πείσει).

3. Τα Πανεπιστήμια παρέχουν ποιότητα σπουδών και εφαρμόζουν καινοτόμες προσεγγίσεις, καθώς το ολλανδικό σύστημα σπουδών θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Όσοι συμβουλευόμενοί μου έχουν πάει στην Ολλανδία έχουν εντυπωσιαστεί όχι μόνο από τα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, αλλά και από την οργάνωση, την ποιότητα και το επίπεδο των σπουδών.

Σπουδές στην Ολλανδία

4. Value for money. Τα δίδακτρα στην Ολλανδία είναι περίπου 2.000€ ετησίως (με εξαιρέσεις, βέβαια, κάποια εξειδικευμένα MBA προγράμματα που μπορεί να φτάνουν και τα 14.000€ ή άλλα εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών π.χ. στον τουριστικό τομέα), γεγονός που κάνει την Ολλανδία έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για σπουδές. Επίσης, το κόστος ζωής κυμαίνεται από 800-1.100€ ανάλογα πάντα με την περιοχή και την επιλογή κατοικίας (συγκατοίκησης ή μη), την οποία θα πρέπει να αναζητήσετε σχετικά νωρίς, καθώς υπάρχουν περιορισμένα ενοικιαζόμενα σπίτια.

5. Είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο (6η στο 2017 World Happiness Report) και μια από τις πιο ειρηνικές χώρες επίσης (19η στους 163 σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 Peace Index).

6. Ανάλογα με το budget και τον προγραμματισμό σου, μπορείς να διοργανώσεις και ταξίδια για να γνωρίσεις διάφορα μέρη της Ευρώπης. Με το τρένο μπορείς μέσα σε τρεις ώρες (περίπου) να βρεθείς κάτω από τον Πύργο του Άιφελ ή μέσα σε πέντε με έξι ώρες να βρεθείς στο Λονδίνο ή το Βερολίνο :).

Τι χρειάζεσαι για την αίτηση;

Πρώτα από όλα ξεκινάς με την εγγραφή σου στο Studielink (για τα περισσότερα Πανεπιστήμια). Δηλώνεις στη συνέχεια τις επιλογές σου (μέχρι 4) και ανεβάζεις τα απαραίτητα έγγραφα:

1. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου

2. Πτυχίο (ή Απολυτήριο Λυκείου) και αναλυτική βαθμολογία στα αγγλικά

3. Αποδεικτικό γνώσης αγγλικών (IELTS ή TOEFL)

4. Βιογραφικό Σημείωμα

5. Motivation Letter/Personal Statement (η αγαπημένη μας αυτοπεριγραφική έκθεση)

6. Συστατικές επιστολές

Σε άλλες περιπτώσεις, καθώς το κάθε Πανεπιστήμιο καθορίζει τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτό, μπορεί να χρειαστούμε:

1. GMAT/GRE

2. Video Personal Statement

3. Περιγραφή μαθημάτων προπτυχιακών σπουδών και βιβλιογραφία

4. Δείγμα γραφής στα αγγλικά

5. Απαντήσεις σε ερωτήσεις ή συμπλήρωση ερωτηματολογίου

6. Συμμετοχή σε διάφορες μορφές αξιολόγησης (τεστ προσωπικότητας, γραπτή εξέταση, γράψιμο έκθεσης, συνέντευξη κτλ.)

Τι λες λοιπόν; Ετοίμασες τις αποσκευές σου για την Ολλανδία;

Αν ενδιαφέρεσαι για σπουδές στην Ολλανδία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο 6948684574 ή μέσω email στο mskoulaki@careerfocus.gr.

Σπουδές στην Ολλανδία

Comments


bottom of page